O νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. H οφειλή ορίζεται: είτε καταβάλλοντας μετρητοίς, είτε αποδεχόμενος την εγγραφή βάρους επί της περιουσίας !



Από 11 κεφάλαια και 67 άρθρα αποτελείται ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο. Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία για τη διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών, τα οποία εισπράττονται με τη διαδικασία είσπραξης των φόρων, καθώς και τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την φορολογική νομοθεσία.

Οι διατάξεις του Κώδικα ισχύουν για τη Φορολογία Εισοδήματος, τη Φορολογία Προστιθέμενης Αξίας, τη Φορολογία Ακινήτων, αλλά και κάθε άλλο φόρο ή τέλος για τη βεβαίωση ή είσπραξη του οποίου εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις των φορολογιών εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων.

Το Άρθρο 29 του ΚΦΔ το οποίο αναφέρεται στον προσδιορισμό φόρου και στη σύσταση της φορολογικής οφειλής του φορολογούμενου ξεκαθαρίζει πως η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδίδει τους ακόλουθους προσδιορισμούς φόρου: α) κανονικό προσδιορισμό φόρου, β) κατ’εκτίμηση προσδιορισμό φόρου, γ) διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, και  δ) προληπτικό προσδιορισμό φόρου.

Το άρθρο 34 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που προσδιορίζει τον προληπτικό φόρο αναφέρει ότι η  φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να εκδίδει προληπτικό προσδιορισμό φόρου μετά την έναρξη της φορολογικής περιόδου αλλά πριν την ημερομηνία υποβολής της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης εάν απαιτείται για τη διασφάλιση της είσπραξης του φόρου και υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα, μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά στοιχεία του σε άλλο πρόσωπο, ή προβαίνοντας σε άλλες ενέργειες οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου εάν δεν εκδοθεί προσδιορισμός φόρου αμέσως.

Όπως σημειώνεται, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει τη φορολογική οφειλή που ορίζεται από τον προληπτικό προσδιορισμό φόρου είτε καταβάλλοντάς την τοις μετρητοίς, είτε παρέχοντας εγγύηση είτε αποδεχόμενος την εγγραφή βάρους επί της περιουσίας του υπέρ της φορολογικής διοίκησης για το πλήρες ποσό της φορολογικής οφειλής. Η εγγύηση ή και η εγγραφή βάρους διατηρούνται μέχρι την πλήρη εξόφληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Το άρθρο 41 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει πως σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε από φορολογούμενο υπερβαίνει το ποσό  του φόρου που προσδιορίστηκε α) το πλεονάζον ποσό θα συμψηφίζεται με τυχόν άλλους οφειλόμενους και ληξιπρόθεσμους φόρους του φορολογούμενου, β) εφ’ όσον συμφωνεί ο φορολογούμενος, με ρητή δήλωση που περιλαμβάνεται στην αίτηση επιστροφής, θα παρακρατείται προκειμένου να συμψηφίζεται το πλεονάζον ποσό με καταβολές εκ μέρους του φορολογούμενου που αφορούν μελλοντικές υποχρεώσεις, και γ) τυχόν υπόλοιπο πλεονάζον ποσό θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογούμενου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

Share this article :
 
 
Copyright © 2013. Ελλήνων Ενημέρωση - All Rights Reserved
Επικοινωνία | Proudly powered by Blogger