«Deja vu». Οόρος είναι γαλλικός, αλλά καθιερώθηκε στην παγκόσμια επιστημονική ορολογία. Είναι μια στιγμή που κάτι μας λέει... Κάπου την έχουμε ξανασυναντήσει... Δεν είναι άλλο από την αυτόκλητη εμφάνιση κάποιας πληροφορίας που δεν καταγράψαμε συνειδητά, αλλά την καταχώρισε ο εγκέφαλός μας στο παρελθόν.
Το όνειρο είναι η επεξεργασία των πολλών πληροφοριών που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας και οι οποίες δεν καταγράφονται στο συνειδητό αλλά στο υποσυνείδητο. Τη νύχτα, ο εγκέφαλος επιδίδεται σε «χορό» εικόνων και ερεθισμάτων που ο άνθρωπος δέχθηκε αλλά δεν επεξεργάστηκε.
Αναλύοντας λοιπόν με κάθε λεπτομέρεια τα ερεθίσματα της μέρας, ο εγκέφαλος ανακαλεί, συνθέτει και παρουσιάζει με τη μορφή... ταινιών μικρού μήκους καταστάσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Deja vu στα γαλλικά σημαίνει ότι «το έχω ξαναδεί» και αναφέρεται σε αυτό το ιδιαίτερο και μυστηριώδες συναίσθημα ότι έχουμε ξαναζήσει μία κατάσταση, την οποία βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. Μία γυναίκα, για παράδειγμα μπορεί να εισέρχεται σ' ένα κτίριο, σε μία ξένη χώρα που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ξανά, ωστόσο βιώνει ένα απόκοσμο συναίσθημα, ενώ παράλληλα νιώθει ότι έχει ξαναζήσει το σκηνικό αυτό.
Για πολλούς ανθρώπους, το deja vu είναι μία ψυχική εμπειρία ή αναλαμπή προηγούμενων ζωών. Όπως συμβαίνει και με τη διαίσθηση, η έρευνα στην ανθρώπινη ψυχολογία μπορεί να προσφέρει περισσότερο νατουραλιστικές εξηγήσεις. Τελικώς, όμως, η αιτία και η φύση των φαινομένων αυτών παραμένουν ανεξήγητο μυστήριο.
«Αν σκεφτεί κανείς ότι η επιστήμη λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (παρατήρηση - συνδυασμός - ανάλυση - αποτέλεσμα), μπορούμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος γίνεται παρατηρητικός επιστήμονας, που στον ύπνο του βλέπει περισσότερα και καθαρότερα από ό,τι όταν δεν κοιμάται. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έκφραση που θέλει τον άνθρωπο να βγάζει την ευφυΐα του όταν κοιμάται» λέει ο Σπύρος Κιτσινέλης, διδάκτωρ Φυσικοχημείας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Σε ό,τι αφορά το προφητικόν των ονείρων -κατά μία εκδοχή- στηρίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος βλέπει περίπου τρία όνειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο πληθυσμός της Γης είναι έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε ένα έτος «παράγονται» περίπου έξι τρισεκατομμύρια όνειρα. Αριθμός που δικαιολογεί την πιθανότητα κάποια από αυτά τα όνειρα να επαληθευτούν. Ο καθένας μας ώς τα τριάντα του χρόνια έχει δικαίωμα να γίνει δέκα φορές «προφήτης». Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ώς αυτήν την ηλικία θα έχουμε δει περίπου δέκα χιλιάδες όνειρα. Ως εκ τούτου, βάσει των πιθανοτήτων, δέκα από αυτά μπορεί να είναι προφητικά.
Ονειρα προφήτες, εφιάλτες, ευπρόσδεκτοι αγγελιοφόροι... Ονειρα που χαρίζουν ξύπνημα ευχάριστο, αγχωμένο, λουσμένο στον ιδρώτα... Τι είναι επιτέλους αυτές οι... ταινίες μικρού μήκους που εξελίσσονται τις νύχτες στον ύπνο μας; Είναι σενάρια που «στήνει» το μεταφυσικό ή μήπως μια εγκεφαλική λειτουργία επηρεασμένη από την πραγματικότητα;
Οι ψυχολόγοι λένε ότι πηγή των ονείρων είναι το ασυνείδητο. Οσα αρνούμαστε να δούμε, να αποδεχθούμε, να κρίνουμε στην καθημερινότητά μας, «αποθηκεύονται» στα πίσω... ντουλαπάκια της ψυχής και μας επισκέπτονται όταν παραδιδόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα. Το μικρό, φιμωμένο alter ego που κρύβουμε μέσα μας σπάει τα δεσμά του λόγου του και αποκαλύπτει τις αλήθειες που δεν θέλουμε να ομολογήσουμε.
Τα όνειρα ανήκουν σε άλλον χωροχρόνο απ’ αυτόν που γνωρίζουμε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν λογική και συνειδητό πέφτουν σε νάρκη, το ασυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου ξυπνάει. Βλέπετε, δεν μπορεί όλα να κοιμούνται... Κάποιος πρέπει να συντηρεί τον οργανισμό. Κι αυτός είναι το ασυνείδητο.
Οταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις πληροφορίες που προσέλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις τακτοποιεί. Είναι πληροφορίες που πέρασαν στα... ψιλά, όταν το συνειδητό είχε... αλλού το μυαλό του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτή η αριστουργηματική μηχανή της φύσης ξεσκαρτάρει το υλικό. Περνά από κόσκινο όλες τις στιγμές της μέρας και τις ταξινομεί.
Αρχική Σελίδα » X-Files » Deja vu