Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο - Τανκς στους δρόμους - Ο στρατός ελέγχει το Κάιρο !

 Στις 20.00 της Τετάρτης, δυόμιση ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου και αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου είχαν καταλάβει τη Δημόσια Τηλεόραση, τα τανκς του αιγυπτιακού στρατού
πήραν θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης του Καΐρου, υλοποιώντας τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου. Προηγουμένως σύμβουλος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχε αναφέρει στο Facebook και στο twitter πως το πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, αγήματα του στρατού πραγματοποίησαν παρέλαση μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο όπου κατά πληροφορίες βρίσκεται ο εκλεγμένος πρόεδρος φρουρούμενος από την προεδρική φρουρά. 

Μία από τις πρώτες ενέργειες του αιγυπτιακού ΓΕΕΘΑ ήταν να απαγορευθούν οι μετακινήσεις και η έξοδος από τη χώρα του Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αρνηθεί μερικές ώρες πριν να υποχωρήσει, δεχόμενος μόνο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης. Επίσης, διετάχθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και σε ηγετικά στελέχη του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Περί τις 20.30 τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διεκόπη η λειτουργία κάθε μέσου επικοινωνίας με τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι στρατηγοί βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, τους θρησκευτικούς ηγέτες και της πολιτικές ηγεσίες της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση. Παρόλα αυτά και μπροστά στο αδιέξοδο, οι στρατηγοί υλοποίησαν την απειλή τους, αποδεχόμενοι και τις συνέπειες του εγχειρήματός τους.


Ήδη ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει απειλήσει με τη συσπείρωση των Ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και των φανατικών Μουσουλμάνων, των Σαλαφιστών δηλαδή, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Τανκς έχουν παραταχθεί και έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Στις 17.30 έληξε το τελεσίγραφο-Το χρονικό

Στις 17.30 έληξε το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να καταλήξουν στην επίλυση της κρίσης. 

Λίγο πριν την λήξη του τελεσιγράφου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ τις προηγούμενες ώρες εκτυλίσσονταν ένας δραματικός διάλογος μεταξύ των στρατηγών, της κυβέρνησης και των πολιτικών ηγεσιών των αντικυβερνητικών κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια πέραν των οποίων ο στρατός θα αναγκαστεί να παρέμβει παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.


Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μόρσι έχει εκλεγεί με ποσοστό περίπου 60%. 





Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος
Άλλη μία νύχτα ταραχών και ακραίας βίας γνώρισε χθες η Αίγυπτος, καθώς σε τουλάχιστον 22 ανέρχονται οι νεκροί (σ.σ.: τα υπόλοιπα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας τα ξημερώματα και επικαλείται το Al Jazeera, η οποία αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 τραυματίες. 






Εν τω μεταξύ, αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς τα ξημερώματα της 
Τετάρτης μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, αμέσως μετά το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου. 

Διάγγελμα το οποίο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ως «ανοιχτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο» και κάλεσαν την προεδρική φρουρά να συλλάβει τον Μόρσι για να παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ σε σκληρή γλώσσα ήταν η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. 


Χιλιάδες ισλαμιστές είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία μπροστά από τις κύριες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κατά του τελεσιγράφου που εξέδωσε ο στρατός προς τον Μόρσι με το αίτημα να διαμοιραστεί η εξουσία μεταξύ αυτού και των αντιπάλων του.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας συνομίλησε με τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε χθες (Τρίτη) με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και οι δύο άνδρες είχαν επίσης μια συνομιλία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησής τους.



Ερωτηθείς γιατί το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως αποφύγει να αποκαλύψει ότι έγιναν οι συνομιλίες αυτές, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζορτζ Λιτλ είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω πως μπορείτε να αντιληφθείτε τη λεπτή φύση αυτής της κατάστασης και αυτή είναι η ουσία».

«Λάβαμε μια απόφαση να αναγνωρίσουμε ότι έγινε αυτή η τηλεφωνική συνδιάλεξη και εκεί βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.





Τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» του στρατού

Ο «οδικός χάρτης», τον οποίο σχεδιάζει να εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός, εάν ο πρόεδρος Μόρσι «δεν ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού», προβλέπει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Al-Ahram».

Οι στρατιωτικοί έχουν δώσει από το βράδυ της Δευτέρας προθεσμία 48 ωρών (σ.σ.: η οποία λήγει σήμερα το απόγευμα) προς τον Μοχάμεντ Μόρσι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» με σειρά μέτρων για την έξοδο από την κρίση. Πάντως, χθες το βράδυ ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους απέρριψε για ακόμη μία φορά το 
τελεσίγραφο με τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Υπό τον τίτλο «Σήμερα: παύση ή παραίτηση», η ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ιδιοκτησίας «Al-Ahram» παρουσιάσει τους κύριους άξονες αυτού του «οδικού χάρτη» του στρατού, στοιχεία του οποίου δημοσιεύθηκαν από το BBC. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χάρτης προβλέπει την αναστολή ισχύος του συντάγματος που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, ανοίγει τον δρόμο για τον εξισλαμισμό της νομοθεσίας.
Ειδικοί θα επιφορτισθούν με την κατάρτιση νέου θεμελιώδους νόμου «λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αιτήματα των διαφορετικών συνιστωσών του λαού, πριν τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Al-Ahram». Επίσης, το κείμενο του νέου συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.

Ταυτόχρονα, «τριμελές προεδρικό συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου» θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια «μεταβατικής περιόδου εννέα μηνών έως ενός έτους».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αξιωματούχος του αιγυπτιακού στρατού διέψευσε τη διαρροή του «οδικού χάρτη» από την «Al-Ahram». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες για να συμβάλλουν από κοινού στη διαμόρφωση του «οδικού χάρτη».

To διάγγελμα Μόρσι

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυζαν και πάλι την πλατεία Ταχρίρ και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έδωσε ο στρατός στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να παραιτηθεί, ο ίδιος απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό, λέγοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς κανένα πραξικόπημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μίας χώρας. Επίσης, απέδωσε ευθέως τη νέα δίνη κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η Αίγυπτος στα κατάλοιπα του καθεστώτος Μουμπάρακ που «κάνουν παιχνίδι με συμφέροντα και ελεεινές σκοπιμότητες».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, αν το αντίτιμο για τη διάσωση της νομιμότητας είναι το αίμα του, τότε είναι προετοιμασμένος να το θυσιάσει για τον σκοπό της ασφάλειας και της νομιμότητας της Αιγύπτου. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μην απατάστε. Μην πέσετε στην παγίδα. Μην εγκαταλείψετε τη νομιμότητα. Είμαι ο θεματοφύλακας αυτής της νομιμότητας. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή, όταν λέω πως τηρώ τη νομιμότητα και μόνο αυτή. Το σύνταγμα και μόνο το σύνταγμα».

Επίσης, στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μόρσι παραδέχθηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς. 

Σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας με τους αντιπάλους του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει έναν τέτοιου είδους διάλογο, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.



Αντιπολίτευση: Το διάγγελμα Μόρσι είναι ανοιχτή «πρόσκληση» για εμφύλιο

Ο Κάλεντ Νταγούντ, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, περιέγραψε την ομιλία του προέδρου Μόρσι ως κήρυξη εμφυλίου πολέμου, επειδή αγνόησε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, κάτι που υποστηρίζουν οι πολίτες μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.  Απορρίπτοντας επανειλημμένως τις εκκλήσεις του Μόρσι για διάλογο, ο Νταγούντ δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού να παραιτηθεί».

Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις: Θα πολεμήσουμε κάθε τρομοκράτη ή εξτρεμιστή
Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις (SCAF) με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι θα πολεμήσουν κατά των «τρομοκρατών» και των «εξτρεμιστών». 

Η ανακοίνωση, που έχει τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», αναφέρει: «Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι θα (πολεμήσουμε εκείνους) που τρομοκρατούν ή απειλούν τον αιγυπτιακό λαό και ορκιζόμαστε στον Αλλάχ ότι για την Αίγυπτο και τον λαό της θα θυσιάσουμε το αίμα μας κατά κάθε τρομοκράτη, ή εξτρεμιστή, ή αδαή».

«Ζήτω η Αίγυπτος και (είθε) ο λαός της να ζει υπερήφανος».

Τάμαροντ: Να συλληφθεί και να δικαστεί ο Μόρσι
«Η μόνη μας απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαδηλώνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια, ξεκινώντας από την Τετάρτη, ώστε αυτός και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού. Όχι μόνο τον καλούμε να αποχωρήσει, αλλά απευθύνουμε έκκληση και αυτός και η ομάδα του να παραπεμφθούν σε δίκη. 






Καλούμε την προεδρική φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον στείλει άμεσα σε δίκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επαναστατικό (Τάμαροντ) κίνημα κατά του προέδρου Μόρσι.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Κουβέιτ

Η πρεσβεία του Κουβέιτ κάλεσε όλους τους υπηκόους του (σ.σ.: υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές) να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, ενώ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους τουρίστες να αναβάλουν επ' αόριστον την επίσκεψή τους στη χώρα.


Share this article :
 
 
Copyright © 2013. Ελλήνων Ενημέρωση - All Rights Reserved
Επικοινωνία | Proudly powered by Blogger