Περιορισμός των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10,1%


Συνεχίζουν να ακολουθούν τον κατήφορο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, αφού πραγματοποιούν βουτιά 10,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013
σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η πτώση αυτή έφτασε τους μισθούς σε προ του 2006 επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τότε που η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς Μνημονίου οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 22,3%.

Σε ό,τι αφορά στην τριμηνιαία εξέλιξη των μισθών, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έναντι του τελευταίου του 2012, η μείωση ανήλθε σε 24,3%.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν 10,1% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 7,8% που είχε σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Η πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησε να καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, λίγο πριν υπογραφεί δηλαδή το πρώτο Μνημόνιο. Εκτοτε, οι μισθοί στους 13 κλάδους που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκονται σε διαρκή πτώση, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2013 να είναι το 12ο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης των αποδοχών των εργαζομένων.

Σε τριμηνιαία βάση, οι μισθοί μειώθηκαν 24,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στο τέταρτο τρίμηνο είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, καθώς στο τέλος του έτους καταβάλλεται ο 14ος μισθός καθώς και τα μπόνους σε διάφορες εταιρείες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη. Ειδικότερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι μισθοί αυξήθηκαν 18,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου δείκτη χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας.Share this article :
 
 
Copyright © 2013. Ελλήνων Ενημέρωση - All Rights Reserved
Επικοινωνία | Proudly powered by Blogger